Rețeaua CTI.UGAL.RO este o rețea independentă conectată la rețeaua Universității „Dunărea de Jos” din Galați. CTI.UGAL.RO dispune de propriile echipamente și servere de suport care asigură consistența și funcționarea optimă a serviciilor informatice (DNS, DHCP, autentificare, routing, switching, etc.) și este singura rețea din Universitate dedicată în întregime studenților.
Pentru a facilita accesul studenților la resursele informatice existente rețeaua CTI.UGAL.RO este interconectată cu sistemul centralizat al Universității pentru gestiunea studenților, STUDENT.UGAL.RO. Tuturor studenților Facultății de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Electronică li se crează automat un cont în rețeaua CTI.UGAL.RO, imediat după ce le-a fost creat contul în STUDENT.UGAL.RO. Astfel autentificarea pentru accesul la resursele din rețeaua CTI.UGAL.RO se realizează cu același nume de utilizator (username) și aceeași parolă ca la sistemul STUDENT.UGAL.RO. Este implementat și un mecanism de sincronizare a parolelor astfel încât atunci când o parolă este schimbată în sistemul STUDENT.UGAL.RO aceasta va fi schimbată și în CTI.UGAL.RO, în aceasta din urmă utilizatorii nevând la îndemână un mecanism pentru schimbarea parolei. În cazul în care studenții au probleme cu crearea automată a acestor conturi sau cu accesul la resurse, unele soluții și indicații pot fi găsite în secțiunea Probleme și soluții.
Prin intermediul contului „@student.ugal.ro” studenții înregistrați au acces la o adresă de poștă electronică instituțională și la întregul sistem Office 365. Folosind același nume de utilizator și aceeași parolă studenții își pot consulta situațiile școlare. Aceleași coordonate de autentificare permit de asemenea conectarea la rețeaua Wi-Fi eduroam în toate spațiile și campusurile Universității care sunt acoperite de această rețea, dar și în toate instituțiile care sunt afiliate la sistemul eduroam. Laptopurile și tabletele care sunt conectate la rețeaua eduroam din spațiile Universității au acces direct în rețeaua CTI.UGAL.RO datorită unor configurații speciale în ambele rețele, astfel încât studenții pot accesa ușor și în mod direct resursele disponibile în CTI.UGAL.RO, fără a fi necesari pași sau configurații suplimentare.
Rețeaua CTI.UGAL.RO oferă studenților acces la următoarele resurse informatice:
- Acces la platforma educațională edu.csed.ugal.ro
- Acces la sistemul de găzduire pentru site-uri web (mai multe informații există în secțiunea Web Hosting)
- Acces la interfața de gestiune a sistemului de găzduire pentru site-uri web
- Acess la o conexiune VPN în rețeaua CTI.UGAL.RO pentru a avea acces la resursele informatice de oriunde într-un regim securizat (mai multe informații există în secțiunea Acces VPN)
- Acess la serverele de aplicații Windows în regim grafic(via RDP) de la distanță
- Acess la serverele de aplicații Linux în regim linie de comandă (via SSH) și în regim grafic (via RDP), de la distanță
- Acces la software licențiat prin intermediul Azure Dev Tools for Teaching (mai multe informații există în secțiunea Licențe Software)
- Acces la cloud-ul privat CTI Cloud unde studenții își pot crea propria infrastructură de rețea la care își pot conecta propriile servere fiind oferit un serviciu de tip IaaS – Infrastructure as a Service (mai multe detalii pot fi obținute în secțiunea Cloud CTI).
- Acces la cloud-ul Microsoft Azure unde studenții pot beneficia de mai multe tipuri de resurse (mai multe informații există în secțiunea Licențe Software)
Imaginea de mai jos ilustrează modul de interconectare a sistemelor dedicate studenților și entitățile unde se realizează autentificarea pentru accesul la diversele resurse puse la dispoziția studenților.
Lista aplicațiilor care sunt disponibile studenților pe serverele Windows și Linux ale departamentului:
- MS Visual Studio 2017 Professional
- MS Visual Studio 2019 Professional
- MS Visual Studio 2022 Professional
- Suita MS Office (inclusvi Access, Visio)
- Oracle SQL Developper / SQL Plus
- Oracle DataModeler
- Dev-C++
- CodeBlocks
- Mysql Workbench
- Rstudio
- IntelliJ Idea
- PyCharm
- WebStorm
- CLion
- GoLand
- RubyMine
- Android Studio
- Anaconda 3
- Spyder
- NetBeans IDE
- Eclipse (Java, CPP, PHP, Modeler, Parallel, Scientific, JEE, Javascript)
- Cisco Packet Tracer
- Blender
- GNU Prolog
- GNU Octave
- LibreCAD
- LibreOffice
- nasm
- Pyhton
- Scilab
- Unity
- Weka
- Visual Paradigm
- Visual Prolog
- Speq Mathematics
- CLIPS
- Deeds
- QT Creator/QT Designer
- Lazarus
- Turbo Assembler
- Visual Studio Code
- HeidiSQL
- Sqlyog Community
- NodeJS
- GNU C++
- Kdevelop
- Gimp
- Glade
- SimulIDE
- Anjuta
- Umbrello
- Eric6
Ultima actualizare: 12 martie 2020